Manuele therapie

“De bewegingsconsulent bij uitstek, brengt wetenschap naar de praktijk”

Manuele therapie is een verdieping na het afronden van de opleiding tot fysiotherapeut, met name gericht op het functioneren van gewrichten, spieren en zenuwstelsel. Hierbij kijkt men niet alleen naar een lokaal probleem, maar naar verschillende factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan en in stand houden van klachten. Dit heet een bio-psycho-sociale visie op het bewegend functioneren.

Een manueeltherapeut heeft kennis van diagnostiek en weet welke testen en behandelingen betrouwbaar zijn en wat daarvan de wetenschappelijke onderbouwing is. Hierdoor kan er snel en gericht een behandelplan worden gemaakt.

De manueeltherapeut kan een functiestoornis van het gewricht opheffen door het toepassen van specifieke mobiliserende technieken, eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken (manipulaties). Een manipulatie is een mobilisatie uitgevoerd met gedoseerde snelheid. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiƫnten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden dit over het algemeen niet pijnlijk.

Mark Vongehr en Geert Heutmekers zijn Master Manueel therapeut bij Fysiotherapie Heerlen.

Voor meer informatie zie: www.nvmt.nl